children-safety-1280x305

Savjeti za bezbjednost djece u automobilu

1. Uvijek na zadnjem sjedištu

Djeca (do 12 godina i do 135cm visine) uvijek moraju da sjede pozadi na posebnim dječijim sjedištima, sa posebnim sigurnosnim pojasom. Ovo može smanjiti smrtne slučajeve za 70%, a povrede u saobraćajnim nesrećama za 67%. Uvijek zapamtite da je prednje sjedište najopasnije za djecu i da otvaranje vazdušnog jastuka može da izazove ozbiljne povrede ili da ubije dijete, čak i u nesreći pri maloj brzini.

2. Bezbjednosno sjedište za djecu

Koristite odgovarajuće dječije sjedište, prilagođeno uzrastu i težini djeteta. Sjedište na pakovanju mora imati signal „ECE R 44.03” ili „ECE R 44.04”. Nosiljka ili korpa ne zamjenjuju dječije sjedište.

3. Postavljanje dječijeg sjedišta

Postavite dječije sjedište na sredinu zadnjeg sjedišta. Izbjegavajte postavljanje dječijeg sjedišta u sjedište sa aktiviranim vazdušnim jastukom. U slučaju sudara, vazdušni jastuk može ubiti dijete.

4. Ne držite dijete u naručju ili na koljenima!

Ne držite dijete na koljenima ili u naručju ni na trenutak, čak i ako sjedite na zadnjem sjedištu. Prema istraživanjima, u slučajevima kada je dijete bilo u nečijem naručju, a ne u dječijem sjedištu, postojale su visoke stope mortaliteta, jer je djelovalo kao „zaštitni štit“ onoga ko ga drži.

5. Nikada nemojte imati 2 djeteta koja dijele isti sigurnosni pojas

Uvijek koristite posebne pojaseve za svako dijete. Upotreba zajedničkog sigurnosnog pojasa za više od jednog djeteta, poništava upotrebljivost sigurnosnog pojasa i povećava rizik u slučaju nesreće.

6. Udaljenost putovanja nije bitna

Osigurajte djecu u dječijim sjedištima čak i za najkraća putovanja. 75% nesreća sa smrtnim ishodom dešava se u gradu.

7. Budite za primjer!

Budite prvi koji će staviti svoj pojas. Biti primjer je najbolje obrazovanje.

8. Provjerite da li su vrata zaključana

Provjerite da li su vrata zaključana i da se mogu otvoriti samo spolja. Značajan procenat djece je smrtno povrijeđeno ispadanjem dok se igraju na zadnjem sjedištu.

9. Kreativne aktivnosti

Obavezno provjerite kretanje djece na zadnjim sjedištima. Ne dozvolite im da otvore prozore i ispruže ruke ili glavu, čak i ako automobil miruje. Uvjerite se da imate kreativne igračke za djecu (mekane igračke, male bajke).

10. Ne ostavljajte ih same u automobilu!

Izlaganje automobila sunčevoj svjetlosti, čak i tokom dana sa blagim temperaturama, može izazvati toplotni udar, jer su bebe i djeca podložniji porastu temperature. Gube više vode zbog vrućine i njihova tjelesna temperatura raste brže, što ih dovodi u veći rizik.