summer-tips-1280x305

Pripremite svoj automobil za ljeto!

Ljeto je stiglo, temperatura je porasla i pripreme za ljetovanje su već počele. Ipak, postoji nešto veoma važno što ne treba zaboraviti prije nego što krenete na ljetnje putovanje, kako biste izbjegli neprijatna iznenađenja.  Da bi se automobil izborio sa teškim ljetnjim uslovima, neophodna je njegova pravilna priprema. Za bezbrižno ljeto, obavezno provjerite sljedeće.

KONTROLA MOTORNOG ULJA I KOČIONE TEČNOSTI

Važno je da vaša motorna ulja budu na pravom nivou, jer se tako motor pravilno podmazuje. Da biste provjerili nivo ulja, slijedite proceduru ispod: Na ravnom mjestu, bez pokretanja motora, izvadite indikator ulja, obrišite ga i vratite na mjesto. Ponovo ga izvadite i provjerite nivo koji pokazuje (bar od sredine i malo naviše).

Ako treba da dolijete ulje, sipajte isto mazivo koje ste koristili pri zamjeni (korisno je uvijek imati 1litar u prtljažniku). Slijedite sličan postupak za kočione tečnosti. Ako je pristup posudi za dolivanje ulja težak, posjetite servis da biste izbjegli bilo kakvu štetu.

PROVJERITE HLADNJAK

Uvijek sa hladnim motorom, provjerite rezervoar protiv smrzavanja koji treba da bude pun tečnosti do indikacije proizvođača; ne više, jer će doći do pritiska na sistem sa daljim oštećenjima. Štaviše, vizuelno pregledajte remen alternatora i vodenu pumpu.

 

PROVJERITE PRITISAK U GUMAMA

Sa prenosnim kompresorom - ako imate - inače posjetite najbliži servis, vulkanizera ili benzinsku pumpu - uvijek provjerite na osnovu tabele koju je dao proizvođač (pored priručnika, postoji naljepnica sa ispravnim pritiscima na vratima vozača ili čepu za gorivo ). Ne zaboravite da sa manjim pritiskom imate veću potrošnju goriva, dok sa većim pritiskom nemate dobru stabilnost, niti dobre performanse kočenja.

Provjerite gazeći sloj guma i ako su istrošene, odmah ih promijenite. Isto važi i za rezervnu gumu. I ne propustite da provjerite da li dizalica i njeni dodaci rade ispravno.

 

PROVJERITE BRISAČE I NIVO TEČNOSTI ZA PRANJE

Preporučuje se zamjena brisača svakih 6 mjeseci. Takođe, obavezno dopunite ljetnju tečnost za brisače namijenjenu za uklanjanje insekata i katrana. Štaviše, provjerite i po potrebi napunite posudu za pranje specijalnom - ljetnjom tečnošću.

 

KONTROLA SVJETLOSNE SIGNALIZACIJE

Provjerite da li sva unutrašnja i spoljašnja svijetla vašeg automobila ispravno rade. Ovo uključuje farove, zadnja svijetla, prednje i zadnje pokazivače pravca, žmigavce i stop svijetla. Takođe imajte rezervnu sijalicu sa sobom.

 

ODRŽAVANJE KLIME

Prema mišljenju većine proizvođača, sistem za klimatizaciju automobila treba održavati jednom godišnje. Obnavljanje freona u strujnom kolu, iako nije uvijek neophodno, trebalo bi da se uradi kako bi klima ispravno funkcionisala i radila što bolje.

To jest, ako nemate potrebnu količinu freona (navedenu od strane proizvođača u uputstvu) u rashladnom sistemu, vazduh koji će izlaziti iz mlaznica neće biti dovoljno hladan, tako da će klima uređaji morati da rade na većoj jačini, uz povećanje potrošnje, ali i lišavanje snage motora.

I uz freon, skoro svake godine, moraćete da zamijenite filter kabine (ili filter polena). Filter pročišćava spoljašnji vazduh koji ulazi u kabinu. Ako filter nije dugo zamijenjen, onda ćete udisati mikroorganizme koje nikako ne želite. Osim toga, ako primijetite neobične zvukove i mirise, požurite u servis.

 

AKUMULATOR

Dobro je imati sa sobom kablove za paljenje koji će vam biti od koristi u slučaju da se akumulator isprazni i da treba da startujete motor.

Opširnije Zatvoreno