Fuel-efficient-driving-tips-1280x305

7 savjeta za uštedu goriva

Sa cijenama goriva koje stalno rastu sve više vozača pokušava da smanji potrošnju goriva, a smanjenjem potrošnje goriva smanjujemo i količinu izduvnih gasova i na taj način doprinosimo smanjenju zagađenja naše okoline. U isto vrijeme možete i prijatnije putovati a automobil će vam pružiti bolje performanse. Autohellas Hertz Vam predstavlja „male savjete“ kako da prilagodite vožnju i da na taj način učinite dobro i svom džepu i našoj planeti.

Savjeti za uštedu goriva:

 

 1. Izbjegavajte nagle promjene brzine

  Vožnja bez naglog kočenja i naglih ubrzanja je prvi korak za uštedu goriva. Pogotovo na dužim putovanjima se trudite da vozite istom, stabilnom brzinom, jer na taj način možete da smanjite potrošnju i do 23%. 2. Ugasite motor ukoliko stojite na jednom mjestu duže vrijeme

  Kada treba da stanete na jednom mjestu duže od 60 sekundi, ugasite motor! Automobil manje troši goriva kada je ugašen nego kada je van brzine. Takođe, kada ste na nizbrdici, ne vozite sa mjenjačem van brzine, nije tačno da se na taj način smanjuje potrošnja dok sa druge strane vožnja na nizbrdici sa motornim kočenjem je mnogo bezbjednija. U toku vožnje mjenjač uvijek mora biti u brzini.

 3. Koristite motorno kočenje

  Kada god je moguće usporavajte tako što mjenjač prebacite u manju brzinu i pustite da kompresija motora sam uspori vozilo prije kočenja.

 4. AC klima ili otvoren prozor

  Potrošnja sa uključenom AC klimom povećava potrošnju između 4% i 10%, otvoreni prozori takođe povećavaju potrošnju jer automobil gubi aerodinamiku i motor se više napreže da postigne željenu brzinu. Iz ugla potrošnje goriva idealno je da vozite sa ugašenim AC sistemom i zatvorenim prozorima, dok koristite obični ventilacioni sistem automobila.

 5. Pritisak u gumama

  Provjerite pritisak u gumama, ukoliko pritisak u gumama nije na potrebnom nivou potrošnja goriva će biti veća. Da bi provjerili tačan pritisak u gumama pogledajte informacije na vratima automobila gdje je navedena preporučeni pritisak u gumama od strane proizvođača. Naša preporuka je da provjerite pritisak svaki put kada svratite na benzinsku pumpu.

 6. Nosite što manje prtljaga

  Na svakih 45kg prtljaga potrošnja se poveča za 1-2%, što je automobil lakši to je i potrošnja goriva manja.

 7. Motor

  Loše svjećice ili prljav filter goriva može povećati potrošnju za 5%. Redovno servisirajte vozilo, prema preporukama proizvođača, koristite ulje koje predlaže proizvođač i to može napraviti uštedu u potrošnji od 1-2%

Opširnije Zatvoreno