rain-tips-1280x305

5+1 savjeta za vožnju po mokrom putu

Kišni dani mogu izazvati probleme za vozače.

Podsjećamo vas na nekoliko jednostavnih savjeta kojih se treba pridržavati za dobra i bezbjedna putovanja.

Uspori

Najbolji način da izbjegnete klizanje izazvano vodom, prljavštinom, uljem itd. je da usporite. Vožnja manjom brzinom omogućava gumama da imaju veći kontakt sa kolovozom, što dovodi do boljeg prianjanja.

Držite odstojanje od automobila ispred

Vožnja po kiši zahtijeva pažljivo korišćenje svih glavnih kontrolnih tačaka – volana, kvačila, kočnice i gasa – kao i veće sigurnosne udaljenosti za moguće greške i nepredviđene situacije.

Zaustavni put na mokroj je 3 puta duži nego na suvoj podlozi, tako da bi trebalo da držite veći razmak između vašeg automobila i vozila ispred nego na suvom.

Budite spremni za svoje putovanje

Kada krenete na putovanje po kiši, cipele će vam biti mokre i lako će skliznuti sa pedala. Obrišite đonove svojih cipela o pod automobila prije nego što upalite motor. Svi vozači treba redovno da provjeravaju da li im farovi, zadnja svijetla, stop svijetla i pokazivači pravca rade ispravno. Takođe, morate biti sigurni da vaši brisači rade i da su njihove metlice u dobrom stanju.

Povratite kontrolu nakon klizanja

Ako vam automobil prokliza, zapamtite, ako imate ABS sistem, da ne kočite brzo ili više puta uzastopno. Već izvršite snažan, stabilan pritisak na kočnice i vozite u pravcu klizanja.

Ako je kiša veoma jaka, stanite!

Jaka kiša može preopteretiti brisače, ostavljajući vodeni sloj koji prekriva vjetrobransko staklo. Kada je vidljivost toliko ograničena da se ivice puta ili drugi automobili ne vide sa bezbjedne udaljenosti, vrijeme je da siđete sa puta i sačekate da kiša prestane.

Najbolje je zaustaviti se na parkiralištima ili drugim bezbjednim područjima. Ako vam je parkiranje pored puta jedina opcija, idite što dalje možete od puta i sačekajte da oluja prođe. Neka vam prednja svijetla budu upaljena i uključite sva četiri pokazivača pravca da biste upozorili druge vozače.

 

Provjeravajte svoje gume

Uvijek provjerite gume prije nego što izađete na put. Obavezno obavite sljedeću standardnu provjeru:

Neka gume budu pravilno napumpane. Tačan pritisak vazduha za vaše gume određuje proizvođač vozila i može se naći na ivici vrata vozila, stubu vrata i vratima kućišta ili na vratancima za gorivo. Takođe se pominje u uputstvu za upotrebu. Broj na bočnoj strani gume nije preporučeni vazdušni pritisak - to je maksimalni vazdušni pritisak gume.

Trebalo bi da provjeravate pritisak vazduha u gumama najmanje jednom mjesečno. Provjerite dubinu gazećeg sloja guma. Normalna dubina gazećeg sloja vam pomaže da izbjegnete klizanje na mokrom putu.

 

Pokušajte da izbjegnete proklizavanje

Proklizavanje nastaje kada je količina vode na putu veća nego što težina vašeg automobila može da ukloni. Velika količina vode uzrokuje da vaše vozilo klizi na tankom sloju vode koji se nakuplja između vaših guma i puta. U tom trenutku, vaš automobil može u potpunosti da izgubi kontakt sa putem, rizikujući da se prokliza van trake, ili čak van puta.

Da biste izbjegli proklizavanje, održavajte gume na odgovarajućem vazdušnom pritisku, održavajte dobar gazeći sloj na gumama i zamijenite ih po potrebi. Usporite kada je put mokar i držite se dalje od udarnih rupa ispunjenih vodom.

Pokušajte da pratite gume vozila ispred.

Ako primijetite da proklizavate, nemojte kočiti niti naglo skretati. Ovo bi moglo dovesti do klizanja vašeg automobila. Opustite nogu na papučici gasa dok automobil ne uspori jer možete imati bolji kontakt sa putem.

Ako treba da kočite, učinite to nježno laganim pokretima koji se ponavljaju. Ako vaš automobil ima ABS, kočite normalno, automobilski računar će simulirati pokret koji se ponavlja kad god je to potrebno.

Opširnije Zatvoreno