header-1280x305

10 najboljih savjeta za vožnju kombija

Pomisao da prvi put vozite kombi može biti prilično uznemirujuća - ali vjerujte nam, zapravo je mnogo lakše nego što mislite.

Većina modernih kombija su kao obični automobili, sve do karakteristika kao što su ABS kočnice, sistemi kontrole stabilnosti, vazdušni jastuci na volanu i zvučni sistemi. Ipak, svakako se isplati biti spreman.

Zato smo sastavili 10 vrhunskih savjeta za vožnju kombija – tako da možete da odvedete bend na svirku/konačno da očistite potkrovlje/izađete na put sa potpunim samopouzdanjem!

1. Znajte kako da dođete od tačke A do tačke B!

Planiranje i priprema su ključni kada je u pitanju prva vožnja kombijem. Prije nego što krenete, uvjerite se da imate svoju rutu – i alternativnu rutu – zacrtanu na satelitskoj navigaciji. Ukoliko zalutate ili vozite nepoznatim putevima – sve to može dovesti do stresa i uticati na vašu bezbjednost – zato budite sigurni da znate kako idete od tačke A do tačke B!

2. Ulazak u brzinu

Takođe je korisno potrošiti neko vrijeme na navikavanje na kontrole i menjač prije nego što krenete, jer većina kombi vozila ima šest brzina za razliku od standardnog sistema sa pet brzina u većini automobila. Dodatna brzina nije ništa o čemu treba da brinete – ali treba je koristiti ako se vozite autoputem da biste uštedjeli gorivo.

3. Pazite na brzinu!

Kada vozite, uvijek skenirajte put ispred sebe u potrazi za opasnostima i preprekama i prilagodite vožnju. Zapamtite da to nije trka – zato vodite računa da vozite manjom brzinom i ostavite više prostora za kočenje nego u konvencionalnom automobilu.

4. Pazi na krov!

Iako ne morate da brinete o visini za prve tri stepenice na ljestvici za iznajmljivanje kombija u Hertz-u - pošto su po veličini uporedivi sa konvencionalnim automobilima - najveći kombiji mogu biti previsoki za najniže mostove i druge prepreke koje se nadvisuju.

Zato budite oprezni kada ulazite na parking i višespratna parkirališta! Ne želite da skinete krov…

5. Budite pažljivi kada skrećete u krivine

Širina takođe može biti problem za veće klase kombija.

Zvuči očigledno, ali što je kombi veći, više prostora treba da ostavite dok ulazite u ugao ili skrećete oko prepreke. Zapamtite, iza vas je više vozila na koje ste navikli! Opet, sve je u posmatranju unaprijed. Ako ste u nedoumici, usporite ili se potpuno zaustavite da biste procijenili sve prepreke.

6. Uzmite u obzir vremenske prilike!

Važno je uzeti u obzir vremenske uslove kada vozite kombi. Uglavnom, kombiji rade kao i automobili po lošem vremenu, uz prethodna uputstva u vezi sa manjom brzinom i ostavljanjem većih širina za skretanje. Ali veoma jaki vjetrovi mogu biti opasni kada vozite kombi - posebno ako vozite prazan kombi.

Najbolji savjet za vožnju po vjetrovitom vremenu je da malo usporite, držite pogled na put i pokušajte da držite bezbjednu udaljenost od autobusa ili kamiona sa visokim bočnim stranama.

7. Potpuno napunjen kombi? Pazi na brzinu!

Takođe morate biti svjesni razlike između vožnje praznog i potpuno natovarenog kombija.

Za početak, veliki prostor za skladištenje i nosivost znači da kombi može da primi veoma teške terete. To čini značajnu razliku u svim aspektima performansi od ubrzanja do kočenja i upravljanja.

Ukratko, budite oprezni i ostavite još veći prazan prostor drugim drumskim vozilima, pazite na brzinu i ostavite više prostora za kočenje kada vozite pod punim opterećenjem.

8. Meni – tebi! Utovarite kombi bezbjedno i ravnomjerno

Preopterećen ili loše natovaren kombi može biti opasan. Zato uzmite u obzir maksimalnu nosivost kombija i uvjerite se da su svi predmeti i materijali bezbjedno utovareni, ravnomjerno raspoređeni i što je niže moguće u niši kako biste osigurali bezbjednost i minimizirali štetu.

Labavi materijali mogu predstavljati ozbiljnu opasnost - i što se predmeti na višem mjestu čuvaju, veća je vjerovatnoća da će izazvati probleme sa stabilnošću, kao i gubitak i oštećenje.

9. Iza vas je! Budite svjesni slijepih tačaka

Preglednost unazad je još jedna velika razlika između kombija i automobila. Hertz-ova najmanja grupa kombija je veoma slična automobilu u tom pogledu, osim za zadnji dio ili pogled preko ramena, gdje čelična ploča zamjenjuje zadnje bočne prozore. Kao posledica toga, budite svjesni slijepih uglova preko oba ramena koji nastaju pri spajanju u trake.

Veći kombiji u Hertz floti imaju iste mrtve uglove na zadnjoj četvrtini, ali i ograničeniju direktnu vidljivost zahvaljujući izostavljanju srednjeg retrovizora. Umjesto toga, morate se osloniti na par izuzetno velikih retrovizora. Samo zapamtite da što je veći kombi, veća je vjerovatnoća da će automobili i druga mala vozila koja idu blizu otpozadi biti djelimično ili potpuno zaklonjena.

10. Uzmite drugara - biće vam pri ruci kada treba da parkirate!

Parkiranje kombija može biti izazov. Opet, što je kombi veći, to ćete morati da izvršite više podešavanja u poređenju sa parkiranjem standardnog automobila. Manje grupe su kao parkiranje malog automobila. Veći modeli zahtijevaju više pažnje.

Imati suvozača pri ruci značajno pomaže, jer oni mogu da izađu iz kombija i pomognu vam da bezbjedno dođete do mjesta za parkiranje. Ako putujete sami, jednostavno idite korak po korak. Dobar metod gdje uslovi saobraćaja dozvoljavaju je potpuno zaustaviti kombi, izaći i u potpunosti procijeniti prostor.

Tada ćete moći bolje da shvatite i raspoloživi prostor i ono što možete vidjeti u retrovizorima. Ako ste u nedoumici, uvijek možete da stanete, izađete iz vozila i ponovo procijenite situaciju, opet vodeći računa o uslovima u saobraćaju. Takođe, ako je lokacija zauzeta, ne dozvolite drugim vozilima da vas pritiskaju da požurite. Uzmite vremena koliko vam treba i nemojte se stidjeti da prekinete i pokušate ponovo ako niste sigurni da je kombi pravilno parkiran. Bolje pretrpjeti par udaraca od nestrpljivih učesnika u saobraćaju nego udariti kombi!